Vitaminoteka

Datum objave: 14. 12. 2015.

Ketogenu prehranu karakterizira visok unos masti, umjereni unos proteina i nizak unos ugljikohidrata, a ovaj način prehrane u organizmu potiče proizvodnju ketona, koji se onda koriste za dobivanje energije umjesto ugljikohidrata, koji u uobičajenim okolnostima predstavljaju glavno „gorivo“.

Ketogena prehrana vrlo je korisna za kontrolu napadaja kod osoba s epilepsijom, pogotovo kod onih pacijenata koji slabo reagiraju na terapiju lijekovima. Inače, ketoni nastaju pregradnjom masti, a u novom istraživanju objavljenom u časopisu Brain, znanstvenici su primijetili da se iz masti, odnosno, triglicerida srednjeg lanca učinkovitije stvaraju ketoni nego iz triglicerida dugog lanca, koji su mnogo češći u prehrani.

Kao posebno korisnu masnu kiselinu srednjeg lanca istraživači su izdvojili dekansku kiselinu jer su primijetili da njen visok unos može vrlo učinkovito spriječiti napadaje, čak i bolje od lijekova koji se trenutno koriste u liječenju epilepsije.

Navedeno saznanje moglo bi znatno doprinijeti poboljšanju zdravlja pacijenata s epilepsijom, a budući da se iz dekanske masne kiseline jako brzo generiraju ketoni, autori pretpostavljaju da bi buduća istraživanja mogla pokazati da prehrana za osobe s epilepsijom ne bi trebala biti toliko rigorozna s obzirom na unos ugljikohidrata ukoliko se unose dodaci dekanske kiseline. No, optimalan unos za pacijente tek se treba odrediti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti, Neurološke bolesti,

Komentari