Datum objave: 24. 07. 2010.

Svakodnevna primjena CLA (konjugirane linolenske kiseline) u obliku dodatka prehrani može poboljšati stanje kod hiperaktivnosti dišnih puteva koja se javlja kod oboljelih od astme, ukazuju rezultati nove studije.

Znanstvenici su zabilježili kako svakodnevni unos od 4,5 g CLA značajno smanjuje preosjetljivost dišnih puteva. Dodatno, primjećen je i pozitivan učinak na tjelesnu masu ispitanika te razinu adipokina – hormona koje proizvodi masno tkivo, a negativno djeluju na zdravlje.

U istraživanju je sudjelovalo 28 ispitanika dobi 19 do 40 godina, prekomjerne tjelesne mase s dijagnosticiranom blagom astmom koji su tijekom 12 tjedana uzimali ili placebo ili 4,5 g CLA. Kod skupine ispitanika koja je uzimala CLA uz poboljšanje stanja dišnih puteva utvrđen je pad BMI-a za 0,5 kg/m2, dok je kod placebo skupine utvrđen porast BMI-a za 0,8 kg/m2.

Konjugirana linolenska kiselina je masna kiselina koja se prirodno nalazi prisutna u mesu preživača i mliječnim proizvodima. Uklanjanjem dijela sadržaja masnoće prilikom proizvodnje obranog mlijeka i mliječnih proizvoda došlo je do smanjenja unosa CLA.

Izvor: Clinical & Experimental Allergy

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astma, masti,

Komentari