Datum objave: 23. 03. 2007.

Konzumacija hrane bogate mastima povećava rizik obolijevanja od raka dojke, pokazalo je istraživanje provedeno na ženama koje su prošle menopauzu.

U četverogodišnjoj studiji američkog National Cancer Institute je sudjelovalo 188700 ispitanica u dobi između 50 i 70 godina.

Pokazalo se kako žene čija se prehrana u najvećoj mjeri sastoji od različitih masti imaju za 11% veći rizik obolijevanja od raka dojke nego što ga imaju žene koje jedu relativno malo masne hrane.

Povećanje rizika je bilo neovisno o čimbenicima kao što su prisutnost raka dojke u obitelji, pušenje, povećani indeks tjelesne mase i konzumacija alkohola.

Pišući u Journal of the National Cancer Institute istraživači objašnjavaju kako masti povećavaju rizik za rak dojke zbog toga što utječu na ravnotežu hormona.

PLIVAZdravlje.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari