Novo istraživanje sa Sveučilišta Cincinnati koje je proveo profesor Tschop i njegov tim, otkriva kako je hormon gladi „grelin“ aktiviran lipidima iz hrane, a ne lipidima proizvedenim u tijelu.
Grelin je hormon za kojeg se vjerovalo da se u tijelu nagomilava tijekom gladovanja i da se u visokoj koncentraciji nalazi neposredno prije jela.
Grelin je jedinstven po tome što zahtjeva pripajanje masnih kiselina uz pomoć specifičnog enzima (grelin O-acil transferaza ili GOAT) da bi postao aktivan. Prvobitno se smatralo da masne kiseline vezane na grelin potječu iz perioda gladovanja.
Profesor Tschop i njegov tim nakon rezultata istraživanja predlažu da masne kiseline potrebne za aktivaciju grelina dolaze izravno iz probavljenih masnoća u hrani. Također obrazlaže kako je grelin sustav „senzor lipida u želucu“ koji obavještava mozak kada su kalorije dostupne.
Istraživači su pronašli primjenom dijete bogate masnoćama, miševi bez specifičnog enzima GOAT, nakupljaju manje masnoća u odnosu na normalne miševe, dok miševi sa većom ekspresijom GOAT enzima nakupljaju više masnoća u odnosu na normalne miševe.
Istraživanje je provedeno na miševima, ali se taj model vjerojatno može ekstrapolirati i na ljude.
Izvor: [url="http://www.sciencedaily.com"]www.sciencedaily.com[/url]