Datum objave: 22. 11. 2010.

Inspirirani epidemiološkim dokazima kako mediteranska prehrana smanjuje rizik od razvitka osteoporoze, znanstvenici su pokrenuli niz istraživanja o utjecaju maslinovog ulja na zdravlje kostiju. Pokazalo se kako sastojci iz maslinovog ulja oleuropein i hidroksitirosol sudjeluju u borbi protiv upale koja se javlja u kostima.

Nova studija objavljena u časopisu Osteoporosis International učvrstila je znanstvene dokaze o blagotvornom djelovanju maslinovog ulja otkrivši kako oleuropein stimulira aktivnost osteoblasta – stanica odgovornih za izgradnju kostiju i ugrađivanje mineralnih tvari u koštani matriks koje na taj način povećavaju gustoću kostiju te sprječavaju pojavu osteoporoze.

Osteoporozu karakterizira niska gustoća koštane mase što dovodi do povećanog rizika prijeloma kostiju poglavito u području kuka, kralježnice i zglobova. Žene su 4 puta više sklonije razvitku osteoporoze od muškaraca, a ova studija ukazuje kako maslinovo ulje, kao bogat izvor oleuropeina, sudjeluje u prevenciji ove vrlo učestale bolesti ženske populacije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: maslinovo,

Komentari