Osobe koje prehranom unose obilje oleinske kiseline imaju manju vjerojatnost da će oboliti od ulceroznog kolitisa, tvrdi nova studija.
Oleinska kiselina je mononezasićena masna kiselina koja se nalazi u maslinovom ulju zatim u ulju od kikirikija i koštica grožđa, ali i u maslacu i margarinu.
Opsežna studija britanskih znanstvenika je obuhvatila više od 25 000 ispitanika u dobi od 40-65 godina. Rezultati istraživanja ukazuju kako osobe s najvišim unosom oleinske kiseline imaju 90% niži rizik od razvitka ulceroznog kolitisa.
Dvije do tri čajne žličice maslinovog ulja dnevno ima protektivni učinak na zdravlje, tvrde autori. Oleinska kiselina ima sposobnost blokiranja tvari u crijevima koje izazivaju tip upalnog procesa koji se javlja kod ove bolesti, dodaju autori. Ulcerozni kolitis je upalna bolest sluznice debelog crijeva, a karakterizira ju bol u trbušnoj šupljini, proljev i gubitak tjelesne mase.
Izvor: University of East Anglia