Ružica Vukadin

Datum objave: 11. 02. 2022.

Zamjena margarina, maslaca, majoneze i mliječnih masti maslinovim uljem smanjuje rizik od smrtnosti.

Prema novom istraživanju, konzumacija više od pola žlice maslinovog ulja dnevno povezana je sa smanjenim rizikom smrtnosti uzrokovane raznim bolestima. U istraživanju je sudjelovalo oko 90 000 zdravih ispitanika kojima je tijekom 30 godina analizirana prehrana putem upitnika koje su ispunjavali svake četiri godine.

Rezultati istraživanja pokazali su kako su ispitanici koji su često konzumirali maslinovo ulje i dodavali ga u hranu te koristili prilikom pečenja i prženja imali 19% manji rizik od smrtnosti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, 17% manji rizik od smrtnosti uzrokovane malignim bolestima, 29% manji rizik od smrtnosti zbog neurodegenerativnih bolesti i 18% manji rizik od smrtnosti uzrokovane respiratornim bolestima, u odnosu na ispitanike koji su rijetko ili nikako konzumirali maslinovo ulje.

Također, istraživanje je pokazalo kako je zamjena 10 grama margarina, maslaca, majoneze i mliječnih masti na dan istom količinom maslinovog ulja povezana s 8 - 34% manjim rizikom od ukupne smrtnosti.

Povoljni učinci maslinovog ulja pripisuju se njegovim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Međutim, treba naglasiti kako su ispitanici koji su često konzumirali maslinovo ulje imali općenito zdrave životne i prehrambene navike, bili su tjelesno aktivni te nisu konzumirali duhanske proizvode.

Svakako, navedeno istraživanje podržava trenutne prehrambene preporuke o povećanom unosu maslinovog ulja i drugih nezasićenih biljnih ulja. Stoga, znanstvenici potiču zdravstvene djelatnike na savjetovanje svojih pacijenata o zamjeni određenih masti maslinovim uljem s ciljem poboljšanja zdravlja.

Iako je maslinovo ulje pokazalo povoljan učinak na zdravlje, neka pitanja su i dalje ostala otvorena. Štiti li konzumacija maslinovog ulja od moždanog udara i fibrilacije atrija? Štiti li konzumacija maslinovog ulja od drugih vodećih bolesti i njihova uzroka smrtnosti? Kolika je količina maslinovog ulja potrebna za zaštitni učinak? Za rješavanje ovih pitanja potrebna su daljnja istraživanja.

Izvor: Journal of the American College of Cardiology

Pošalji prijatelju na email

Komentari