Vitaminoteka

Datum objave: 15. 02. 2007.

Polifenoli u maslinovom ulju mogu spriječiti infekciju bakterijom Helicobacter pylori za koju se vjeruje da je uzročnik milijuna slučajeva gastritisa i peptičkog ulkusa dijagnosticiranih svake godine.

Novo istraživanje koje su proveli španjolski istraživači, izvještava da, u in vitro stimuliranim uvjetima, ekstra djevičansko ulje bogato polifenolima, polučuje protubakterijsko djelovanje protiv devet vrsta bakterija Helicobacter pylori.

Ovo je prva studija koja je promatrala potencijalno inhibicijsko djelovanje polifenola maslinovog ulja na H. Pylori – jedinu bakteriju koja može preživjeti u kiselom okruženju želuca.

Istraživanjem je utvrđeno da fenolne komponente maslinovog ulja satima ostaju nepromijenjene i stabilne u kiselom okruženju želuca, štoviše, više od polovine fenolnih komponenata može difuzirati u vodenu fazu želučanih sokova gdje čak i polučuje najsnažniju anti- H. Pylori aktivnost.

Source: Journal of Agricultural and Food Chemistry; Volume 55, Pages 680-686

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: maslinovo ulje, Probavne smetnje,

Komentari