Maslinovo ulje danas

Datum objave: 01. 01. 2005.

Maslinovo ulje je prirodan proizvod ploda masline u kojemu su sačuvani svi vrijedni biološko prehrambeni sastojci. Dobiva se iz ploda mnogobrojnih sorti pitome, kultivirane masline - Olea europea sativa – jednostavnom metodom hladnog prešanja koja omogućuje očuvanje velikog broja aktivnih tvari koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje..
Poopćeno, još uvijek se radi o industriji čiji monopol drže mediteranske zemlje: Španjolska i Italija proizvode polovicu cjelokupne svjetske proizvodnje, a EU približno 75 % ukupne svjetske proizvodnje.
Španjolska je najveći proizvođač s 300 milijuna stabala i čini 35 % svjetske proizvodnje, a 75 % dolazi iz Andaluzije.
Drugi najveći proizvođač s 24 % svjetske proizvodnje je Italija. Talijani ne proizvode dovoljno ulja da bi zadovoljili svoje potrebe, a ujedno su i jedan od najvećih izvoznika maslinovog ulja. Velik dio njihova ulja uvozi se iz Španjolske, flašira se i izvozi kao talijansko maslinovo ulje.
Grčka je treći najveći proizvođač s 19 % svjetske proizvodnje. Francusko maslinovo ulje, koje je uglavnom koncentrirano u Provansi, čini tek manji dio svjetske proizvodnje. Kalifornja je nedavno prepoznata kao proizvođač s potencijalom. Zemlje koje proizvode značajne količine maslinovog ulja su: Tunis, Turska, Libija, Argentina, Maroko, Alžir i Portugal.
[url="#"] Kako se proizvodi maslinovo ulje?
[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari