Vitaminoteka

Datum objave: 27. 05. 2015.

Smatra se da oksidativni stres i pogoršanje funkcije krvnih žila barem djelomično doprinose slabljenju kognitivnih funkcija tijekom starenja, stoga su španjolski stručnjaci u novom istraživanju ispitali učinak kardioprotektivne i antioksidansima bogate mediteranske prehrane.

U istraživanju je sudjelovalo 334 ispitanika prosječne dobi 67 godina koji su bili pod povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ispitanici su trebali slijediti tri različite prehrane. Jedna skupina ispitanika je slijedila mediteransku prehranu s dodatnim unosom ekstra djevičanskog maslinovog ulja (1 L/tjedan), druga je uz mediteranski način prehrane dodatno unosila orašaste plodove (30 g/dan mješavine oraha, lješnjaka i badema), dok je treća, koja je poslužila kao kontrola, slijedila niskomasnu prehranu.

Kognitivne promjene tijekom četiri godine praćenja bile su ispitivane različitim psihoneurološkim testovima, a rezultati su pokazali da su ispitanici koji su slijedili principe mediteranske prehrane, pokazali poboljšanja određenih kognitivnih sposobnosti.

S druge strane, kod kontrolne skupine ispitanika primijećen je pad svih ispitivanih mentalnih funkcija.

U usporedbi s kontrolom, skupina koja je uz mediteransku prehranu unosila orašaste plodove, pokazala je bolje rezultate na testovima pamćenja, a kod skupine koja je dodatno unosila maslinovo ulje, zamijećeni su bolji rezultati na testovima koji su zahtijevali brzo razmišljanje i rješavanje problema.

Izvor: JAMA Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari