Antioksidansima bogat „otpadni “ dio (ostatni produkt) u proizvodnji maslinovog ulja može se ekstrahirati kao funkcionalan sastojak za druga ulja i prehrambene proizvode, tvrdi novo grčko istraživanje.
Fenolni ekstrakti iz maslinovog ulja mogu poslužiti kao alternativa sintetskim antioksidansima kako bi se postigla veća stabilnost namirnica i izbjegao užegli okus koji često prati namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama.
Glavna fenolna komponenta jest hidroksitirozol, premda su u određenim količinama prisutni i luteolin, katehini, hesperidin, cijanidin-glikozidi i razne fenolne kiseline.
Nusprodukti u proizvodnji maslinovog ulja odnosno njihovo zbrinjavanje inače je jedan od ozbiljnijih okolišnih problema Mediteranskog područja, s obzirom na nerazgradivost velikog broja sastojaka.
Međutim nove tehnike separacije djevličanskog maslinovog ulja znatno smanjuju volumen ostatne kaše, a istovremeno dolazi do otpuštanja nusprodukata čiji je antioksidatvini potencijal i do 100 puta veći od samog maslinovog ulja.
Izvor: Food Chemistry