Datum objave: 06. 01. 2009.

Mariniranjem odreska u crnom vinu ili pivu se smanjuje prisutnost kancerogenih agensa koji nastaju pečenjem ili prženjem mesa.

Portugalski znanstvenici sa sveučilišta u Portu su utvrdili kako šestosatno mariniranje odrezaka u alkoholu prije termičke obrade smanjuje prisutnost 17 oblika kancerogenih heterocikličkih amina, objavio je časopis New Scientist.

Heterociklički amini nastaju izlaganjem prirodnih šećera i amino-kiselina iz mesa visokim temperaturama, a u nekim istraživanjima su povezani s većim rizikom obolijevanja od raka želuca, debelog crijeva, gušterače i dojke.

Ranije studije su već pokazale kako mariniranje mesa maslinovim uljem, limunovim sokom i češnjakom može prisutnost heterocikličkih amina smanjiti za 90%, objavio je Journal of Agricultural and Food Chemistry.

PLIVAzdravlje

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: meso,

Komentari