Azijske gljive – shiitake, bukovače ili crne ledenjače – čuvene su po snižavanju razine kolesterola u krvi i pomaganju smanjivanja opasnosti od moždanog i srčanog udara. Ovo ukusno, jednostavno jelo poslužite kao prilog pečenoj piletini ili piletini s roštilja ili kao vegetarijansko glavno jelo s rižinim rezancima..
500 g velikih bukovača, očišćenih
2 žlice sitno sjeckane svježe majčine dušice za ukrašavanje
Za marinadu
1 žlica ulja od preprženog sezama
2.5 cm velik komad svježeg đumbira, nariban
2 ljutike, sitno nasjeckane
2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
1 crvena čili papričica, očišćena od sjemenki i sitno sjeckana
4 žlice rižinog vina ili suhog sherryja
1-2 žličice meda ili šećera
1. Pomiješajte sastojke za marinadu. Zatim je prelijte preko gljiva i ostavite da se marinira 1-2 sata, povremeno okrećući gljive.
2. Maksimalno zagrijte roštilj i pecite gljive 8-10 minuta s donjom stranom okrenutom prema gore, povremeno ih polijevajući marinadom dok ne budu pečene i mekane.
3. Stavite gljive u tanjur za posluživanje. Prelijte preostalom marinadom i sokovima od pečenja. Poslužite posute majčinom dušicom.
Varijacija
Marinirani tofu s roštilja zamijenite gljive s 350 g tofua narezanog na tanke kriške. Prije posluživanja, umjesto svježom majčinom dušicom, pospite s 4 kosana mlada luka.
Zvijezda recepta
Gljive, osobito orijentalne, sadrže spojeve čuvene po stimulaciji imunološkog sustava.
Svaka porcija sadrži:
Savjet za posluživanje
Ovo ukusno, jednostavno jelo poslužite kao prilog pečenoj piletini ili piletini s roštilja ili kao vegetarijansko glavno jelo s rižinim rezancima.
Vrijeme pripremanja: 15 minuta, plus 1-2 sata za mariniranje
Količina: 4 porcije
Ostale izabrane recepte iz knjige Kuharica za zdravo srce možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharica za zdravo srce" target=_self> [u]kliknete ovdje[/u] [/url]
Izdavač: [url="#"] [/url]