''Prije pečenja, meso obavezno stavite u marinadu'', preporuka je koja, iznenađujuće, ne dolazi od nekog chefa, nego s kanzaškog državnog sveučilišta.
Ondje su ustanovili da se mariniranjem mesa prije pečenja smanjuje stvaranje potencijalno kancerogenih tvari (HCA) za čak 71 %. Znanstvenici misle da su za to zaslužni antioksidansi iz začina koji sprječavaju nastanak slobodnih radikala tijekom pripreme mesa na visokim temperaturama.
Kao najdjelotvorniju – ''potamanila'' je 88 % HCA – preporučuju marinadu na karipski: pomiješajte po ¼ žličice soli, crvenog i crnog papra s po ½ žličice šećera, majčine dušice, pimenta, ružmarina i vlasca. To umiješajte u 100 mL vode, dodajte po žlicu maslinovog ulja i octa, te naravno, meso. Za maksimum okusa (i zaštite od HCA), pustite marinadu neka prenoći.
Izvor: Men'sHealth