Smanjenje udjela masti u prehrani dovodi do reduciranja rizika za razvoj karcinoma jajnika, pokazalo je istraživanje provedeno na 40000 žena.
Pozitivan učinak ovakvih promjena u prehrani je uočljiv tek nakon 4 godine, dodaju američki znanstvenici iz National Institutes of Health.
Ranije studije su pokazale da upotreba kontracepcijskih pilula u razoblju od najmanje 5 godina može rizik obolijevanja od karcinoma jajnika smanjiti za 60%.
Novi rezultati koje je objavio Journal of the National Cancer Institute sugeriraju da 8-godišnje pridržavanje režima prehrane s malim udjelom masti izglede za razvoj karcinoma jajnika smanjuje za 40%.
U istraživanju je utvrđeno i da smanjenje unosa masti nema veliki utjecaj na rizik obolijevanja od karcinoma dojke i karcinoma debelog crijeva te bolesti srca.
Procjenjuje se da se karcinom jajnika javlja kod 1 od 60 žena, no zbog najčešće kasne dijagnoze mali su izgledi za njegovo uspješno liječenje.
Samo 45% oboljelih žena živi duže od 5 godina nakon dijagnoze.
Znanstvenici vjeruju da unos masti na rizik za karcinom jajnika utječe zbog varijacija u razini hormona estrogena u krvotoku.
[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]