Datum objave: 13. 10. 2007.

Smanjenje udjela masti u prehrani dovodi do reduciranja rizika za razvoj karcinoma jajnika, pokazalo je istraživanje provedeno na 40000 žena.

Pozitivan učinak ovakvih promjena u prehrani je uočljiv tek nakon 4 godine, dodaju američki znanstvenici iz National Institutes of Health.

Ranije studije su pokazale da upotreba kontracepcijskih pilula u razoblju od najmanje 5 godina može rizik obolijevanja od karcinoma jajnika smanjiti za 60%.

Novi rezultati koje je objavio Journal of the National Cancer Institute sugeriraju da 8-godišnje pridržavanje režima prehrane s malim udjelom masti izglede za razvoj karcinoma jajnika smanjuje za 40%.

U istraživanju je utvrđeno i da smanjenje unosa masti nema veliki utjecaj na rizik obolijevanja od karcinoma dojke i karcinoma debelog crijeva te bolesti srca.

Procjenjuje se da se karcinom jajnika javlja kod 1 od 60 žena, no zbog najčešće kasne dijagnoze mali su izgledi za njegovo uspješno liječenje.

Samo 45% oboljelih žena živi duže od 5 godina nakon dijagnoze.

Znanstvenici vjeruju da unos masti na rizik za karcinom jajnika utječe zbog varijacija u razini hormona estrogena u krvotoku.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, masti,

Komentari