Datum objave: 26. 05. 2011.

Rezultati koje je objavio American Journal of Clinical Nutrition pokazuju kako manji unos masti može smanjiti rizik za razvoj dijabetesa, čak i bez smanjenja ukupne tjelesne mase.

U istraživanju provedenom u SAD na University of Alabama je sudjelovalo 69 osoba s prevelikom tjelesnom masom i povećanim rizikom za razvoj dijabetesa.

Nakon 8 tjedana kontrolirane dijete kod ispitanika kojima je reduciran udio masti u prehrani na maksimalno 27% je došlo do povećanja izlučivanja inzulina i kvalitetnije kontrole koncentracije šećera u krvi.

Te su osobe imale i veću osjetljivost na inzulin.

Znanstvenici dodaju kako ova poboljšanja nisu uočena kod ispitanika u čijoj prehrani je bio reduciran udio ugljikohidrata.

[url="http://www.plivazdravlje.hr/"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, masti,

Komentari