Maja Biličić

Datum objave: 16. 04. 2019.

Dvodijelnim je istraživanjem nedavno otkriveno da pojedinci koji rjeđe gledaju televiziju i češće konzumiraju energetski bogat doručak imaju manju količinu plaka i bolju elastičnost arterija, zbog čega su im rizici od razvijanja srčanih bolesti i od srčanog udara manji.

U prvom su dijelu istraživanja znanstvenici ispitanike podijelili u tri skupine prema broju sati koje su svaki tjedan provodili gledajući televiziju – rijetko (7 sati ili manje), umjereno (7 do 21 sat) i često (više od 21 sat).

Otkriveno je da ispitanici koji najviše gledaju televiziju imaju dvaput veći rizik od stvaranja plaka u arterijama od onih koji je gledaju najmanje.

Također, češće gledanje televizije povećava i čimbenike rizika drugih kardiovaskularnih bolesti, poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa. U usporedbi s ispitanicima koji najmanje gledaju televiziju, oni koji je najviše gledaju imaju 65% veći rizik od visokog krvnog tlaka i 50% veći rizik od dijabetesa.

U drugom dijelu istraživanja ispitanici su u skupine podijeljeni prema tome koliko dnevnog kalorijskog unosa proizlazi iz doručka – visokoenergetski (doručak iznosi 20% dnevnog unosa kalorija), niskoenergetski (doručak iznosi 5-20% dnevnog unosa kalorija) i skupina koja preskače doručak (doručak iznosi manje od 5% dnevnog unosa kalorija). Otprilike 240 ispitanika ulazilo je u visokoenergetsku skupinu, 900 u niskoenergetsku, dok ih je 680 preskakalo doručak. Doručak visokoenergetske skupine uglavnom je uključivao mlijeko, sir, žitarice, kruh i med, dok je doručak niskoenergetske skupine obuhvaćao kavu ili mlijeko s nižim udjelom masti, kruh s maslacem, med, masline ili voće.

Utvrđeno je da ispitanici iz visokoenergetske skupine imaju zdravije arterije od ispitanika iz preostalih skupina. Krutost arterija najveća je bila u skupini koja preskače doručak (15%), zatim je slijedila niskoenergetska skupina (9,5%), dok je najniža bila u visokoenergetskoj skupini (8,7%). Jednaki su rezultati dobiveni i za plak u arterijama, gdje su vrijednosti za skupine bile redom 28%, 26% i 18%.

Budući da je istraživanje bilo opservacijsko, nije točno utvrđena veza između visokoenergetskog doručka i zdravijeg srca. Znanstvenici smatraju da se osobe koje konzumiraju doručak općenito pridržavaju zdravije prehrane te vode zdraviji i aktivniji život, no moguće je i da su za zdravlje srca zaslužne namirnice koje se često konzumiraju za doručak, kao što su mliječni proizvodi.

Većina se je ispitanika hranila mediteranskom prehranom pa znanstvenici ne mogu sa sigurnošću potvrditi jednake rezultate za osobe koje se hrane drugim vrstama prehrane. Međutim, nastavit će pratiti zdravstvene ishode ispitanika iz ovog istraživanja sljedećih 10 godina kako bi procijenili i potencijalni utjecaj okoline na zdravlje.

Izvor: Science Daily

Pošalji prijatelju na email

Komentari