Vitaminoteka

Datum objave: 05. 04. 2011.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of Obesity, ukoliko želite smršavjeti, u svoj plan mršavljenja trebali bi uključiti i smanjenje stresa te adekvatnu količinu sna.

U studiji koja se odvijala u dvije faze sudjelovalo je 427 pretilih osoba koje su najprije, tijekom perioda od 26 tjedana, savjetovani o promjenama životnog stila koje bi trebali primjeniti žele li smršavjeti. Sudionicima studije preporučeno je smanjenje dnevnog kalorijskog unosa za 500 kilokalorija, prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama te tjelovježba barem tri sata u tjednu. Sudionici su davali informacije o spavanju, depresiji, nesanici, stresu.

Tijekom prve faze sudionici su prosječno izgubili 7 kilograma. 60% njih koji su izgubili barem 5 kilograma uključeni su u drugu fazu istraživanja. U drugoj fazi sudionici su nastavili sa preporučenom prehranom te programom vježbanja.

Uočeno je da adekvatna količina sna te smanjenje stresa na početku studije predviđa uspiješan gubitak suvišnih kilograma. Niži stres sam po sebi predviđa veći gubitak tjelesne mase tijekom prve faze studije.

Smanjenje stresa i depresije također su bili važni u gubitku suvišnih kilograma tijekom obje faze, jednako kao i redovita tjelovježba te vođenje dnevnika prehrane

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: nesanica, vitkost,

Komentari