Datum objave: 01. 05. 2007.

Prehrana koja je siromašna na soli može smanjiti rizik oboljevanja od krvožilnih bolesti za četvrtinu, navodi novi broj časopisa British Medical Journal. Dodatno, smanjenji unos soli može smanjiti pojavu smrtnosti od krvožilnih bolesti za 20%.

Poznato je da smanjen unos soli pozitivno djeluje na smanjenje krvnog tlaka, ali do sada nije bilo jasno da li djeluje pozitivno na ostale bolesti krvožilnog sustava (bolesti srca i infarkt).

Znanstvenici su u dva navrata pratili kako smanjeni unos soli djeluje na krvni tlak. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna je skupina smanjila unos soli za 25 do 35 % dok je kontrolna skupina nastavila sa uobičajnim unosom soli.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su smanjili unos soli imali 25 % manji rizik oboljevanja od krvožilnih bolesti kroz period od 10 do 15 godina nakon što je završeno istraživanje. Također, pojava smrtnosti je smanjena za 20 % u skupini koja je smanjila unos soli.

Autori studije ističu da su ispitanici koji su smanjili unos soli tijekom studije nastavili sa takvom prehranom i nakon istraživanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sol,

Komentari