Datum objave: 03. 07. 2012.

Previše soli oštećuju krvne žile i povećava rizik od povišenog krvnog tlaka (hipertenzije), objavljeno je u časopisu Circulation.

Ako kroz dulji vremenski period konzumirate previše slane hrane, vrlo je vjerojatno da ćete dobiti hipertenziju.

Osobe koje uzimaju puno soli imaju i visoke vrijednosti mokraćne kiseline u krvi te albumina u serumu, bioloških pokazatelja oštećenja krvnih žila. S tim nalazima povezan je i razvoj hipertenzije, pa se može zaključiti da je preveliki unos soli neovisni čimbenik rizika za pojavu povišenog krvnog tlaka.

Najvećim djelom u zapadnim je zemljama dnevni unos soli znatno veći od maksimalnih preporučenih količina. Čak 75% ukupne soli koju jedemo se već nalazi u hrani koju kupujemo. Stoga nas ova saznanja trebaju potaknuti o razmišljanju o opasnostima koje nosi pretjerana konzumacija soli te odgovornostima proizvođača hrane o adekvatnom deklariranju količine soli na nekom proizvodu kako bi potencijalni kupac i konzument imao mogućnost zdravijeg izbora.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari