Prema podacima objavljenim u časopisu Health Affairs trećina od ispitanivanog broja osoba želi dobivati manje porcije u ugostiteljskim objetima, uključujući restorane brze hrane. Ljudi su spremni jednako platiti manje hrane na tanjuru!
Očito je da je većina ljudi odlučna u namjeri da smršavi i održi zdravu tjelesnu masu, a upravo prvi korak vide u odluci da smanje porcije, čak i značajno (za oko 200 kcal smanjenje energetskog unosa po porciji).
Činjenica je da nam se servira puno hrane na tanjuru. Npr. jedno serviranje tjestenine trebalo bi biti jedna šalica, a u nekim ugostiteljskim objektima svjedoci smo da na tanjuru dobijemo čak do 6 šalica tjestenine! Slično je i kad se radi o mesu – komad na tanjuru često je dva ili tri puta veći od neke prihvatljive količine. S druge strane, s povrćem je sasvim drugačija priča. Umjesto 5 komadića brokule, jedva se dobije jedan ili dva.
Što se tiče npr. ponude u restoranima brze hrane, najbolje bi bilo smanjivati količinu svega na tanjuru, kao i pića, frapea, sladoleda.
Stoga tražite manje porcije ili pola uobičajene porcije i napravite prvi korak u održavanju bolje i zdravije forme.