Josip Rešetar

Datum objave: 24. 11. 2017.

Smanjenje udjela kofeina u zelenom čaju može poboljšati antistresna svojstva čaja i u konačnici dovesti do smanjenog osjećaja umora i boljeg sna, zaključak je japanskog istraživanja objavljenog u časopisu Nutrients.

U dvostruko slijepu, ukriženu studiju bilo je uključeno 20 ispitanika srednje životne dobi koji su bili u radnom odnosu. Ispitanici su tijekom istraživanja svakodnevno pripravljali čaj koji je sastavom odgovarao standardnom zelenom čaju ili pak zelenom čaju sa smanjenim udjelom kofeina na način da su 3 grama pripravka prelijali s 500 mL kipuće vode. Pripravljeni napitak potom su ispijali tijekom čitavog dana. Tjedan dana prije samog istraživanja ispitanici nisu smjeli konzumirati čaj niti proizvode s visokim udjelom kofeina.

Razina stresa mjerena je putem aktivnosti alfa amilaze u slini (sAA), koja se smatra markerom za stres, dok su parametri sna praćeni pomoću  jednokanalnog elektroencefalograma (EEG). Uz fiziološke promjene bilježeni su i subjektivni osjećaji stresa i umora.

Rezultati su pokazali da su razine sAA kod ispitanika koji su konzumirali zeleni čaj sa smanjenim udjelom kofeina bile znatno niže kako prije, tako i nakon posla,  u odnosu na ispitanike koji su konzumirali zeleni čaj standardnog sastava.

Parametri sna pokazali su da je kod skupine koja je konzumirala zeleni čaj sa smanjenim udjelom kofeina prosječno vrijeme razbuđivanja bilo kraće te da je vrijeme provedeno u ne-REM fazi sna, koji je marker za duboki san, bilo značajno duže.

Iako su rezultati pokazali da redukcija kofeina u zelenom čaju dovodi do kako objektivnog, tako i subjektivnog smanjenja stresa, znanstvenici pozivaju na dodatna istraživanja koja bi definirala mehanizme kojima komponente zelenog čaja izravno djeluju na regulaciju stresa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: stres, Zeleni čaj,

Komentari