Datum objave: 21. 06. 2009.

Istraživanja na različitim vrstama miševa provođena su kako bi se utvrdio utjecaj energetskog unosa na dužinu života.
Raj Sohal, profesor na Sveučilištu The University of Southern California's School of Pharmacy, vodio je istraživanje u kojem je uspoređivao kalorijski unos i trajanje života u dvije genetski različite vrste miševa.

„Debela“ vrsta pod nazivom C57BBL/6 okvirno je udvostručila tjelesnu masu tijekom života i stoga je imala dobrobiti od suzdržavanja u energetskom unosu.
Na „mršavu“ vrstu DBA/2, koja nije postala pretila tijekom života, suzdržavanje u energetskom unosu nije imajo utjecaj na produljenje života.

Studija ukazuje kako je stav da „suzdržavanje od kalorija ima dobrobiti za populaciju“ vjerojatno u suprotnosti sa istinom.
Mjereći brzinu metabolizma profesor Sohal došao je do zaključka da je smanjen unos kalorija koristan jedino u debelih miševa, odnosno u slučaju kada životinje jedu više od onog što mogu potrošiti.

Kod ljudi normalne tjelesne mase, profesor Sohal glasan je protivnik smanjenog unosa kalorija.

U studiji iz 20003. godine, prof. Sohal i Forster pronašli su da je smanjen unos kalorija u odraslih miševa – u obje vrste, C57BBL/6 i DBA/2 – zapravo skratio njihov životni vijek.
Ipak studije na divljim vrstama miševa pokazale su minimalno produljenje života uz smanjen unos energije.

Izvor: Journal of Nutrition, Jan 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: stariji,

Komentari