Ela Lučić

Datum objave: 14. 09. 2020.

Nedostatak željeza tijekom dojenja može smanjiti zaštitu koju pružaju cjepiva, pokazali su rezultati dviju studija.

Unatoč činjenici da globalni programi imunizacije sada obuhvaćaju više ljudi nego ikad, oko 1,5 milijuna djece svake godine i dalje umire od bolesti koje bi cijepljenje moglo spriječiti. Cijepljenje je manje učinkovito u zemljama s niskim dohotkom nego u zemljama s visokim dohotkom, iako još nije jasno što je tome uzrok. Skupina znanstvenika iz Kenije, Velike Britanije, Nizozemske i SAD-a provela je dvije studije kako bi utvrdila razinu željeza u organizmu i antitijela na antigene iz primijenjenog cjepiva u uzorcima krvi 303 kenijske djece.

Rezultati kohortne studije rođenja pokazali su kako je više od polovice djece već patilo od anemije u dobi od 10 tjedana, a do 24. tjedna kod više od 90% djece zabilježena je niska razina hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca.

Koristeći statističke analize znanstvenici su pokazali kako je, usprkos nekoliko cijepljenja, rizik od nedostatka zaštitnih antitijela protiv difterije, pneumokoka i drugih patogenih mikroorganizama u krvi 18-mjesečne djece bio više nego dvostruko veći u anemične novorođenčadi. Naime, u Keniji i drugim subsaharskim zemljama zalihe željeza u novorođenčadi znatno su niže, posebno u onih s malom porođajnom masom ili čije su majke bile anemične tijekom trudnoće.

U praćenom randomiziranom pokusnom istraživanju, 127 novorođenčadi malo starije od šest mjeseci svakodnevno je dobivalo dodatak prehrani u obliku praška koji je sadržavao mikronutrijente i to u razdoblju od 4 mjeseca. Dodatak prehrani koji je sadržavao željezo dobivalo je 85 djece, a ostalih 42 djece nije dobivalo je dodatak prehrani bez željeza. Djeca su bila cijepljena protiv ospica u dobi od devet mjeseci, kako je propisano kenijskim rasporedom cijepljenja.

Ona djeca koja su dobivala željezo u obliku dodatka prehrani razvila su snažniji imunosni odgovor u dva aspekta – ne samo da su imala veću količinu antitijela na ospice u krvi u dobi od 12 mjeseci, već su njihova antitijela bila učinkovitija u prepoznavanju uzročnika bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje hranjenje dojenčadi isključivo majčinim mlijekom prvih šest mjeseci kako bi se izbjegla moguća infekcija bolestima koje se prenose kontaminiranom vodom. Iz tog razloga djeca nisu dobivala prah koji sadrži mikronutrijente sve dok nisu navršila 7 mjeseci, iako je do tada provedena većina cijepljenja, a cijepljenje protiv ospica bilo je jedina iznimka.

Znanstvenici vjeruju kako bi prilagođavanje preporuka bilo korisno jer bi se sprječavanjem anemije u male djece dodatkom željeza u njihovu prehranu poboljšala zaštita pružena cijepljenjem. Zauzvrat, to bi moglo pomoći u sprječavanju mnogih smrtnih slučajeva uzrokovanih bolestima koje se mogu spriječiti cjepivom.

Izvor: Frontiers in Immunology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: anemija, cijepljenje, Zdravlje djece, željezo,

Komentari