Datum objave: 28. 06. 2010.

Astmatična djeca s relativno niskom koncentracijom vitamina D u krvi imaju veći rizik da će doživjeti teške napade astme, sugerira istraživanje znanstvenika s Harvarda.

Prateći više od 1000 djece s astmom tijekom 4 godine, istraživači su izračunali kako je pomanjkanje vitamina D povezano s prosječno 50% većim rizikom za napade astme koji zahtijevaju hitnu intervenciju liječnika.

U studiji objavljenoj u Journal of Allergy & Clinical Immunology su preniskima smatrane koncentracije vitamina D manje od 30 nanograma po mililitru.

Znanstvenici napominju kako je unatoč većem riziku za teške napade astme pomanjkanje vitamina D u krvi bilo povezano s manjim izgledima za ostale, umjerenije simptome astme.

Po njihovom mišljenju, dobivene rezultate je moguće objasniti utjecajem vitamina D na funkciju imunološkog sustava te njegovim pozitivnim učinkom na djelovanje prirodnih i sintetičkih protuupalnih hormona steroida.

Vitamin D se prirodno sintetizira u koži nakon izloženosti suncu, a prisutan je i u nekim vrstama hrane, poput ribe ili mlijeka.

Prema preporukama američkih znanstvenika, djeca i tinejdžeri bi svakodnevno trebali unositi 400 međunarodnih jedinica vitamina D, ili prirodnim putem ili putem dodataka prehrani.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari