Vitaminoteka

Datum objave: 22. 11. 2019.

Rezultati koji se temelje na analizi podataka više od 4 000 odraslih osoba starije dobi pokazuju da je niska vrijednost markera vitamina D u krvi povezana s oslabljenom mišićnom snagom i mišićnim radom.

Istraživači su primijetili kako je održavanje funkcije skeletnih mišića tijekom života ključna komponenta zdravoga starenja, promoviranja neovisnosti, pokretljivosti, kvalitete života te smanjenja učestalosti padova i slabosti. Napomenuli su da, iako je poznato da vježbe izdržljivosti čuvaju funkciju mišića, postoje sve veći dokazi da vitamin D može imati zaštitni učinak na mišićnu funkciju.

Rezultati pokazuju da nedostatak vitamina D povećava vjerojatnost smanjene funkcije mišića kod starijih osoba te potvrđuju zaštitni učinak tjelesne aktivnosti. Održavanje mišićne funkcije od velike je važnosti i često se zanemaruje u promicanju zdravog starenja, navode znanstvenici.

Dodaju kako rezultati ove studije potvrđuju činjenice koje idu u korist javnozdravstvenim strategijama za smanjenje nedostatka vitamina D u starijoj populaciji. Međutim, buduće istraživanje trebalo bi se usredotočiti na osobe starije dobi koje pate od nedostatka vitamina D te nastojati bolje razumjeti poboljšava li se funkcija skeletnih mišića povećanjem njegova unosa.

Studija je provedena na 4 157 odraslih osoba starijih od 60 godina te su korištene dvije validirane mjere mišićne funkcije – snaga stiska šake i kratki test tjelesne sposobnosti, a također je izmjeren status vitamina D. Koncentracija vitamina D u krvi niža od 30 nmol/L definirana je kao nedostatak vitamina D, jer se vrijednosti vitamina D niže od navedene granice povezuju s bolestima kostiju.

Nadalje, otkriveno je i kako je prevalencija mišićne slabosti dvostruko veća kod osoba starije dobi s nedostatkom vitamina D u usporedbi s onima kod kojih je koncentracija vitamina D u normalnim vrijednostima. Dok kod osoba s najnižim vrijednostima vitamina D u krvi čak 40,4%  pati od mišićne slabosti, samo je 21,6% oboljelih među osobama čije su vrijednosti vitamina D među najvišima. Slično tome, učestalost oslabljenog mišićnog rada trostruko je veća u osoba starije dobi s manjkom vitamina D (25,2%), u usporedbi s onima čiji je unos vitamina D dostatan (7,9%), navode znanstvenici.

Na temelju statističke analize, autori studije pokazali su da nedostatak vitamina D značajno povećava vjerojatnost oslabljene mišićne snage i mišićnog rada. Općeprihvaćene smjernice da koncentracija vitamina D u krvi treba biti veća od 30 nmol/L predstavlja strategiju koja također može zaštititi mišićnu funkciju od posljedica starenja.

Izvor: Clinical Interventions in Ageing

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mišićna masa, starenje, stariji, vitamin D,

Komentari