Ela Lučić

Datum objave: 12. 03. 2020.

Manjak vitamina D može dovesti do većih bolova u leđima kod žena u menopauzi, pokazala je studija objavljena u časopisu The North American Menopause Society. 

Degeneracija lumbalnog diska uobičajena je mišićno-koštana bolest koja često uzrokuje bolove u donjem dijelu leđa. Prethodne studije pokazale su utjecaj estrogena na degeneraciju diska, što djelomično objašnjava zašto je degeneracija jača kod žena u postmenopauzi nego kod muškaraca iste dobi. Pored nižih koncentracija estrogena, nedostatak vitamina D uobičajen je tijekom razdoblja postmenopauze. On je presudan u održavanju razine kalcija i fosfora te pomaže u sprječavanju koštanih bolesti poput rahitisa i osteoporoze. 

Nedavna istraživanja pokazala su kako je nedostatak vitamina D povezan s bolovima u donjem dijelu leđa te da se njegovim uzimanjem u obliku dodatka prehrani može ublažiti bol i poboljšati snaga mišićno-koštanog sustava. No, malo je studija provedeno vezano uz ulogu vitamina D u degeneraciji kralježnice, posebno kod žena u postmenopauzi. 

Rezultati novo provedene studije pokazali su veliku učestalost nedostatka vitamina D kod žena u postmenopauzi, kao i da je potrebno serumsku koncentraciju vitamina D manju od 10 ng/ml, koja ukazuje na ozbiljan nedostatak, smatrati pokazateljem jake degeneracije diska i bolova u donjem dijelu leđa. Iako nije svim ženama potrebno dodatno uzimanje, ovo istraživanje pokazuje važnost prevencije ozbiljnih nedostatka vitamina D

U ispitivanju je sudjelovalo 232 sudionika u periodu od srpnja 2017. do prosinca 2018. godine. Serumske koncentracije markera koštanog metabolizma mjerene su korištenjem testova elektrokemiluminiscencije. Degeneracija diska ocijenjena je korištenjem Pfirrmannovog sustava ocjenjivanja. Ostale varijable su procijenjene korištenjem relevantnih upitnika. 

Srednja dob žena iznosila je 65,6 godina. Prevalencija ozbiljnog nedostatka vitamina D (<10 ng/ml) i normalnog statusa (> 30 ng/ml) iznosila je 12,9%, odnosno 12,5%. Kod skupine s ozbiljnim manjkom uočeni su viši rezultati u vizualnoj analognoj skali za bol u donjem dijelu leđa i niže T-vrijednosti mineralne gustoće kostiju u odnosu na ostale skupine. 

Niža koncentracija vitamina D (<10 ng/ml) bila je značajno povezana s jačom degeneracijom lumbalnog diska u lumbosakralnoj regiji, ali manje u gornjoj lumbalnoj regiji. Postojala je obrnuta veza između koncentracije vitamina D i jačine degeneracije diska. 

Nakon prilagodbe ostalih čimbenika, pušenje, nedostatak vitamina D, izostanak uzimanja vitamina D u obliku dodatka prehrani, visoki indeks tjelesne mase i niska T-vrijednost mineralne gustoće kostiju bili su povezani s većom učestalošću umjerene do jake boli.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolovi u leđima, menopauza, vitamin D,

Komentari