Ela Lučić

Datum objave: 27. 12. 2021.

U nedavno provedenoj studiji, znanstvenici su identificirali genetske dokaze o ulozi nedostatka vitamina D u pojavi kardiovaskularnih bolesti.

Niske koncentracije vitamina D uobičajene su u mnogim dijelovima svijeta. Iako je teški nedostatak relativno rijedak, u sredinama gdje se to događa vrlo je važno biti proaktivan i izbjegavati negativne učinke na srce. Primjerice, nedostatak vitamina D može predstavljati problem starijim osobama koje žive u domovima i mogu imati ograničeno izlaganje suncu. Vitamin D također možemo unijeti hranom, uključujući masnu ribu, jaja i obogaćenu hranu i piće. Međutim, vrlo je teško putem hrane unijeti svu potrebnu količinu ovog vitamina, stoga je ponekad potrebno unositi vitamin D i putem dodataka prehrani. Razumijevanje veze između niske razine vitamina D i kardiovaskularnih bolesti posebno je važno s obzirom na globalnu rasprostranjenost kardiovaskularnih bolesti.

U ovoj velikoj studiji znanstvenici su koristili novi genetski pristup koji im je omogućio procijeniti kako povećanje razine vitamina D može utjecati na rizik od kardiovaskularnih bolesti, na temelju toga koliko su visoke bile stvarne razine vitamina D kod sudionika. U studiji su prikupljene informacije 267980 pojedinaca, što je autorima studije omogućilo snažne statističke dokaze o povezanosti nedostatka vitamina D i kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati studije pokazuju kako je u osoba s nedostatkom vitamina D zabilježena veća vjerojatnost oboljenja od srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka, nego u onih s normalnom razinom vitamina D. Za sudionike s najnižim razinama vitamina D, rizik od srčanih bolesti bio je više nego dvostruko veći od onih s adekvatnim razinama.

Stručnjaci ističu kako nije etički uključiti pojedince s nedostatkom vitamina D u randomizirano kontrolirano ispitivanje i ostaviti ih bez terapije tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Upravo to potvrđuje važnost genetskog pristupa, jer je moguće pokazati kako poboljšanje razine vitamina D utječe na rizik od oboljenja, bez izlaganja sudionika ikakvoj šteti. Znanstvenici zaključuju kako će kod pojedinaca s najmanjim koncentracijama vjerojatno biti uočeni najznačajniji učinci, ali bi pristup u svrhu smanjenja nedostatka vitamina D koji se odnosi na cijelu populaciju mogao smanjiti učestalost kardiovaskularnih bolesti u cijelom svijetu.

Izvor: University of South Australia

Pošalji prijatelju na email

Komentari