Vitaminoteka

Datum objave: 11. 10. 2013.

Istraživanje provedeno na miševima pratilo je utjecaj genetike, epigenetike i posljedice deficita folne kiseline u prapraunuka glodavaca.

Naime, dosadašnje studije pokazale su kako epigenetički čimbenici poput prehrane, različitih kemikalija u okolini i sl. mogu imati posljedice ne samo po nas, nego i na generacije naših potomaka. Epigenetički čimbenici utječu na gene mjenjajući njihovu ekspresiju pri čemu može doći do različitih mutacija u organizmu.

Za studiju su korišteni miševi s mutiranim genom Mtrr koji se očituje po zdravlje na način da nastaju abnormalnosti slične onima pri manjku folne kiseline poput defekta neuralne tube potomka, promjene na srcu i posteljici. Rezultati su pokazali da kada su prabaka ili pradjed glodavca imali mutaciju Mtrr gena da su se posljedice po zdravlje uočavale i u potomka četvrte ili pete generacije. Autori studije istaknuli su kako su potomci bili genetički normalni zbog čega su zaključili da zapravo dolazi do nasljeđivanja epigenetičkih promjena.

Rezultati su doveli do zaključka da ono čemu smo izloženi danas te promjene koje nastaju u nama možemo potencijalno prenijeti i na naše prapraunuke, no, autori su naglasili kako su potrebna dodatna istraživanja.

Studija je objavljena u časopisu Cell.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: folna kiselina, Trudnoća i dojenje,

Komentari