Maja Biličić

Datum objave: 24. 10. 2017.

Pregled istraživanja provedenih na mangu pokazao je da ovo voće ima vrlo značajna protuupalna i antioksidativna svojstva.

U pregledni rad uključeno je 11 ranije provedenih istraživanja u kojima se proučavao utjecaj konzumiranja mesa manga na pretilost i dijabetes tip 2. Znanstvenici koji su sudjelovali u ovim istraživanjima nadali su se da će unosom hranjivih tvari iz ovog voća doći do smanjenja učestalosti pretilosti i dijabetesa.

Rezultati istraživanja pokazali su da konzumiranje manga pozitivno utječe na razinu glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom. Neka istraživanja na životinjama također su pokazala da je konzumacija manga dovela do smanjenja razine glukoze u krvi te kolesterola i triglicerida.

Druga su pak istraživanja pokazala da mango može pozitivno djelovati i na zdravlje mozga, kože i probavnog sustava. Ona provedena na kulturama stanica i životinjskim modelima pokazala su da dvije fitokemikalije iz manga (mangiferin i galotanin) mogu popraviti membranu mitohondrija neurona, čime bi se mogao spriječiti nastanak Alzheimerove bolesti. S druge strane, hidrofilna i lipofilna svojstva manga mogu spriječiti epidermalna zadebljanja i hipertrofiju te oštećenje kolagena, što kožu održava zdravijom i mlađom. Podaci vezani za utjecaj manga na zdravlje probavnog sustava ukazuju na to da može spriječiti pojavu ulceroznog kolitisa, a oni prikupljeni pokusima na miševima pokazali su da imaju i pozitivan učinak na crijevnu mikrobiotu.

Međutim, potrebna su dodatna istraživanja koja će se baviti izravnim utjecajem konzumacije manga na spomenute bolesti kod čovjeka, a ne samo kod životinja, te koja će im tako pomoći u potpunosti shvatiti mehanizam djelovanja hranjivih tvari ove superhrane na cjelokupni organizam.

Izvor: Food & Function

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, kolesterol, Koža, mango,

Komentari