Datum objave: 22. 11. 2009.

Uz svakodnevni priliv ogromne količine informacija o nutritivnoj prevenciji bolesti, djelovanju bioaktivnih komponenata hrane na ljudski organizam, pozitivnom djelovanju antioksidansa i još nizu funkcionalnih namirnica, ponekad se teško snaći te pronaći ciljane informacije. Stoga ćemo se u ovom tekstu ukratko osvrnuti na središnji živčani sustav i mogućnosti prevencije nekoliko najčešćih poremećaja.

U razvijenim zemljama u sve mlađoj populaciji javljaju se poremećaji sna i raspoloženja i manjkava koncentracija, te sve češće dolazi do poremećaja povezanih sa starenjem poput Alzheimerove bolesti, gubitka pamćenja i dezorijentacije.

Kroz niz istraživanja izfiltriralo se nekoliko aktivnih komponenata za koje je utvrđen pozitivan učinak u prevenciji, odgodi i ublažavanju (simptoma) spomenutih poremećaja. To su: omega-3- višestruko nezasićene masne kiseline (DHA, EPA), zeleni čaj, sojin lecitin, kofein, guarana, gingko biloba, B vitamini, koenzim Q10, fosfatidilserin, triptofan te neke vrste „supervoća“ poput pomegranate, goji i acai bobica.

Izvor: NutraIngredients.com, Brain Health, 23 September 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak,

Komentari