Omega-3 masne kiseline, esencijalne za normalan rast i razvoj povezuju se s poboljšanim radom neurona u mozgu. Zanimljiva studija provedena je na majmunima starosti 17 do 19 godina. Studija je ispitivala funkcije mozga majmuna čija je prehrana sadržavala omega-3-masne kiseline te sličnosti s ljudskim mozgom.
Rezultati studije pokazuju kako su majmuni čija je prehrana sadržavala omega-3 masne kiseline, posebice dokosaheksaensku kiselinu (DHA), imali poboljšanu funkciju te bolje organiziranu mrežu živčanih stanica. Također, po analizi slike mozga majmuna, koristeći metodu Functional brain imaging, uočene su značajne sličnosti po kognitivnim sposobnostima s ljudima, dok mozak majmuna čija je prehrana manjkava omega-3 masnim kiselinama ne pokazuje takvu sličnost. Autori ističu kako cjeloživotna prehrana bogata omega-3-masnim kiselinama ima višestruke pozitivne učinke na moždanu funkciju i vid kako u majmuna tako i u ljudi. Kako bi unijeli adekvatne količine omega-3 masnih kiselina preporuča se redoviti unos lososa, bakalara te drugih vrsta masnijih riba.
Znanstvenici su istaknuli kako će idući korak biti istraživanje da li u majmuna s nedostatkom omega-3 masnih kiselina dolazi do neuroloških poremećaja sličnih kao i u ljudi.
Studija je objavljena u časopisu The Journal of Neuroscience.