Josip Rešetar

Datum objave: 15. 01. 2018.

Majke koje konzumiraju jaja tijekom trudnoće i za vrijeme laktacije uvelike mogu smanjiti rizik za alergiju na jaja kod svojih potomaka, zaključak je novog istraživanja objavljenog u prestižnom časopisu Journal of Experimental Medicine.

U ne tako davnoj prošlosti trudnicama se često savjetovalo da tijekom trudnoće izbjegavaju konzumaciju namirnica koje se nalaze na listi potencijalnih okidača alergijskih reakcija, poput mlijeka, jaja, kikirikija, ribe, soje i sličnih. Također se smatralo da što kasnije uvođenje takvih namirnica u prehranu djece može rezultirati manjom vjerojatnošću da će dijete razviti alergiju na određenu namirnicu. Međutim, noviji radovi eksperimentalno su dokazali da je istina potpuno suprotna uvriježenoj praksi.

Naime, jedno istraživanje pokazalo je da djeca s povećanim rizikom od alergije na kikiriki imaju manju stopu alergije ukoliko se kikiriki uvede što ranije u prehranu. Sličnim problemom se bavilo i aktualno istraživanje na miševima koje je promatralo ovisnost stope alergije na jaje kod potomaka o unosu jaja majke tijekom trudnoće i laktacije.

Rezultati istraživanja su pokazali da mlijeko majki hranjenih jajima tijekom trudnoće smanjuje rizik od alergije na jaja kod vlastitih potomaka.

U slučaju da potomci nisu hranjeni mlijekom majke, bez obzira što je majka bila hranjena jajima tijekom trudnoće, nije zabilježeno značajnije smanjenje rizika od alergije na jaja kod potomaka.

Iako istraživanje nije provedeno na ljudima, ono podupire važnost raznovrsne prehrane tijekom i nakon trudnoće te stavlja naglasak na dojenje kao primaran oblik hranjenja dojenčadi u prvim mjesecima života.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, jaja, Trudnoća i dojenje,

Komentari