Datum objave: 11. 05. 2011.

Preuranjeno rođene bebe koje se hrane doniranim majčinim mlijekom imaju manji rizik za razvoj opasnog intestinalnog stanja – nekrotizirajućeg enterokolitisa (NEC), nego bebe hranjene dojenačkim formulama u čijem sastavu je i kravlje mlijeko. Nekrotizirajući enterokolitis karakterizira oštećenje tkiva crijeva djeteta.

U istraživanju koje su proveli istraživači s Dječjeg centra John Hopkins, samo jedno od 29 dojenčadi koje je primalo majčino mlijeko razvilo je NEC, a to jedno se oporavilo bez operativnog zahvata. Za usporedbu, među 24 dojenčadi koji su primali dojenačku formulu, 5 in je razvilo NEC i pri tome ih je četvero trebalo operaciju kako bi se oporavilo.

Nadalje, bebe koje su dobivale majčino mlijeko tolerirale su hranjenje bolje zbog čega im je dodatna intravenozna prehrana ukinuta ranije – prosječno nakon 27 dana – u odnosu na bebe hranjene formulom na bazi kravljeg mlijeka koje su na IV prehrani ostale prosječno 36 dana.

Kako naglašavaju istraživači, rezultati njihove studije potvrđuju trend koji zagovara hranjenje isključivo majčinim mlijekom preuranjeno rođene djece – djece rođene sa manje od 1500 g.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dojenje,

Komentari