Vitaminoteka

Datum objave: 09. 10. 2014.

Novo američko istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology, prvo koje je utvrdilo povezanost unosa željeza i rizika od autizma.

Željezo je ključno za rani razvoj mozga – sudjeluje u proizvodnji neurotransmitera, mijelinizaciji i razvoju imunosnih funkcija, a poremećaji u navedenim trima procesima još su otprije povezani s autizmom.

U istraživanju su analizirani podaci majki i njihove djece koja su u razdoblju od 2002. do 2009. sudjelovala u opsežnom istraživanju autističnog poremećaja. Dnevni unos željeza, kao i vitamina, dodataka prehrani te obogaćenih žitarica, majki uključenih u istraživanje bio je praćen tijekom trudnoće i dojenja.

Rezultati su pokazali da je povezanost niskog unosa željeza majki i povećanog rizika od autizma kod djece najizraženija tijekom dojenja. Također, veći rizik povezan s niskim unosom željeza primijećen je i kod starijih trudnica te trudnica s metaboličkim poremećajima. Djeca majki starijih od 35 godina, kao i onih s visokim krvnim tlakom ili dijabetesom, koje nisu unosile dovoljno željeza, pokazala su pet puta veći rizik od pojave autizma.

Prije nego slične zaključke pokažu i druga ispitivanja, autori ovog istraživanja pozivaju na oprez prilikom tumačenja rezultata. U međuvremenu, uz dogovor s liječnikom, trudnicama savjetuju unos preporučenih doza vitamina i mineralnih tvari.

Pošalji prijatelju na email

Komentari