Datum objave: 21. 08. 2014.

Dnevni unos oko jednog serviranja, što je oko 130 g ili ¾ šalice, kuhanih suhih mahunarki, poput suhog graška, graha, leće i slanutka, može povećati osjećaj sitosti i pomoći u održavanju poželjne ili snižavanju prekomjerne tjelesne mase.

Nova meta-analiza u kojoj su obrađeni podaci devet kliničkih studija s ukupno 126 sudionika, pokazala je da ispitanici nakon prosječnog unosa od 160 g kuhanih suhih mahunarki, u usporedbi s kontrolom, osjećaju 31 % veću sitost. Ovo je primijećeno kod ispitanika različitih dobnih skupina i kategorija indeksa tjelesne mase.

Autori navode kako 90 % pokušaja gubitka tjelesne mase završava neuspjehom, a pretpostavljaju da je djelomični uzrok tome i pojava gladi i žudnje za hranom. Stoga smatraju da unos hrane koja produžuje osjećaj sitosti može pomoći u smanjenju tjelesne mase ili njenom zadržavanju u poželjnom rasponu.

Nadodaju i da su mahunarke bogate proteinima i imaju niski glikemijski indeks, što znači da se polako razgrađuju u našem probavnom sustavu, pa predstavljaju odličan izbor kada je u pitanju smanjenje količine ili potpuna zamjena životinjskih proteina i „loših“ masnoća u jelima.

Iako je u dodatnom pregledu literature, koji je obuhvatio preko 2 000 radova, zamijećeno da su mahunarke imale slab utjecaj na smanjenje količine hrane koju osoba unese u svom sljedećem obroku, provedene kliničke studije potvrđuju dugoročnu korist unosa mahunarki u kontroli tjelesne mase.

Izvor: Obesity

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mahunarke,

Komentari