Za bolje zdravlje dovoljno je manje od pola šalice kuhanih mahunarki dnevnoPrevalencija šećerne bolesti tipa 2 (ŠBT2) bilježi stalni porast, s četverostrukim povećanjem u posljednjih 40 godina. Istraživanja sve više upućuju na povoljne učinke prehrambenih obrazaca temeljenih na biljnim proteinima, prehrambenim vlaknima i namirnicama s niskim glikemijskim indeksom u poboljšanju metaboličkog zdravlja.
Dokazano je da prehrana temeljena na mahunarkama, cjelovitim žitaricama, biljnim začinima i zdravim mastima može povoljno utjecati na regulaciju razine glukoze u krvi i smanjenje rizika od kardiometaboličkih bolesti. Nadalje, sve je više dokaza o važnosti crijevnog mikrobioma i njegovih metabolita u regulaciji metaboličkih procesa te njihovoj povezanosti s inzulinskom osjetljivošću i ŠBT2.
S obzirom na značaj prehrane u prevenciji ŠBT2, važno je istražiti može li razlika u kvaliteti prehrane dodatno poboljšati metaboličko zdravlje u populaciji s preddijabetesom. Stoga je cilj nedavno provedene randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio istražiti učinke prehrane temeljene na mahunarkama, prehrambenim vlaknima i zdravim mastima, u usporedbi s prehranom koja uključuje piletinu kao glavni izvor proteina i namirnice s višim glikemijskim indeksom.
Studija je uključila 127 sudionika iz Singapura s preddijabetesom, prosječne dobi 62,2 ± 6,2 godine i indeksom tjelesne mase (ITM) 23,8 ± 2,6 kg/m2. Sudionici su nasumično raspoređeni u intervencijsku (n=63) i kontrolnu skupinu (n=64). Obje skupine pridržavale su se niskokaloričnih dijeta sličnog nutritivnog sastava tijekom 16 tjedana. Prehrana intervencijske skupine dodatno je uključivala 100 g kuhanih mahunarki po obroku. Sudionicima su mjereni sastav tijela, uključujući tjelesnu masu, opseg struka i ITM te biokemijski pokazatelji, poput razine kolesterola i glikiranog hemoglobina (HbA1c).
Kod intervencijske skupine uočeno je značajnije smanjenje razine HbA1c od 4 %, u usporedbi s 2,5 % u kontrolnoj skupini.
Obje skupine su pokazale smanjenje razine kolesterola, uključujući ukupni kolesterol, LDL i HDL kolesterol. Međutim, smanjenje ukupnog kolesterola i LDL kolesterola bilo je značajnije u intervencijskoj skupini, dok su razine HDL kolesterola naknadno porasle.
Kod intervencijske skupine zabilježeno je smanjenje tjelesne mase od 3,23 ± 0,18 kg, dok je u kontrolnoj skupini smanjenje iznosilo 2,7± 0,22 kg u odnosu na početnu vrijednost. Prehrana obogaćena mahunarkama dovela je do promjene sastava crijevnog mikrobioma u intervencijskoj skupini, povećavajući brojnost određenih bakterijskih vrsta s povoljnim učinkom na lipidni status.
Znanstvenici zaključuju da prehrambena intervencija obogaćena mahunarkama može biti učinkovita strategija za poboljšanje metaboličkog zdravlja i smanjenje rizika od ŠBT2 te kardiovaskularnih bolesti. Također, ističu da povoljni učinci na kardiometaboličke pokazatelje mogu biti posredovani promjenama u sastavu i funkciji crijevnog mikrobioma.
Izvor: Nature Communications