Maja Biličić

Datum objave: 01. 08. 2017.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu PLoS ONE, magnezij je vrlo uspješan u olakšavanju simptoma depresije i tjeskobe.

Randomizirano presječno istraživanje otvorenog tipa znanstvenici su proveli na odraslim osobama sa simptomima depresije blagog do srednjeg intenziteta, procijenjenim upitnikom. Istraživanje je trajalo godinu dana kako bi se isključila moguća sezonska depresija. Sudionici su šest tjedana dobivali magnezijev klorid u obliku dodatka prehrani – dnevno 500 mg, od čega 248 mg magnezija.

Rezultati su pokazali značajno ublažavanje simptoma depresije, ali i tjeskobe. Pozitivni rezultati uočeni su bez obzira na dob, spol, intenzitet depresije i vrstu lijekova koji se koriste. Štoviše, kod osoba koje su uz dodatak prehrani uzimale i antidepresive primijećeno je znatno ublažavanje simptoma. Mnogi su ispitanici pozitivne rezultate osjetili već nakon 2 tjedna nakon početka uzimanja dodatka prehrani. Međutim, 2 tjedna nakon prestanka uzimanja magnezijeva klorida simptomi se vraćaju.

Znanstvenici žele provesti nova istraživanja kako bi proučili rezultate dobivene proučavanjem veće skupine ljudi i tijekom dužeg razdoblja. Ova buduća istraživanja trebala bi biti dvostruko slijepa kako ne bi došlo do mogućeg placebo efekta.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: depresija, magnezij, Neurološke bolesti,

Komentari