Datum objave: 08. 12. 2010.

Prema novoj studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, povišen unos hrane bogate magnezijom može se povezati sa smanjenim rizikom za iznenadnu srčanu smrt kod žena.

Prema rezultatima studije, najviši prehrambeni unos magnezija rezultirao je smanjenjem rizika za iznenadnu srčanu smrt za 37% u usporedbi sa najnižim prehrambenim unosom magnezija.

Također je uočena pozitivna veza između razine magnezija u krvi te smanjenog rizika od iznenadne srčane smrti. U brojkama, svako povećanje razine magnezija za 0,25 mg u decilitru krvi rezultiralo je smanjenjem rizika od iznenadne srčane smrti za 41%.

U studiji su analizirani podaci 88375 žena praćenih tijekom 26 godina. U tom periodu dokumentirano je 505 novih slučajeva iznenadne srčane smrti.

Nakon što su u obzir uzeli ostale potencijalne čimbenike rizika za iznenadnu srčanu smrt, primjerice pušenje, dob, prisutnost kardiovaskularnih bolesti, istraživači su utvrdili da najviši unos magnezija hranom te najviša razina magnezija u krvi značajno smanjuje rizik od iznenadne srčane smrti, u usporedbi sa najnižim unosom magnezija te najnižom razinom magnezija u krvi.

Prehrambeni izvor magnezija uključuje zeleno lisnato povrće, meso, grahorice i žitarice, orašaste plodove i mlijeko.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Zdravlje žene,

Komentari