Vitaminoteka

Datum objave: 02. 08. 2013.

Uočeno je da prilikom smanjenog unosa magnezija dolazi do učestalih srčanih aritmija u bolničkih pacijenata s već poznatim srčanim poteškoćama. Kako bi se ustanovio točan uzrok učestalih aritmija te utjecaja na kardiovaskularno zdravlje provedena je meta analiza 16 znanstvenih radova.

Studija je analizirala podatke 313,041 pojedinaca prikupljene tijekom 2012. godine prilikom čega se ispitivao utjecaj magnezija na kardiovaskularne događaje.

Rezultati su pokazali da magnezij koji se nalazi u krvi smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 30 % te smanjuje rizik od ishemijski događaja. Magnezij unešen putem hrane nije imao značajan utjecaj na rizik od kardiovaskularnih bolesti no imao je značajan utjecaj na smanjenje rizika od ishemijskih događaja za 22 %. Ishemijski događaji posljedica su začepljenja ili suženja arterije krvnim ugruškom, trombom ili embolusom.

Cirkulirajući te magnezij unešen putem hrane negativno su korelirani s kardiovaskularnim rizikom što ukazuje na potrebu za daljnjim kliničkim istraživanjima koji će potvrditi utjecaj magnezija na prevenciju kardiovaskularnih i ishemijskih bolesti.

Studija je objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, magnezij,

Komentari