Josip Rešetar

Datum objave: 19. 07. 2017.

Prema podacima nedavne meta analize, dodaci prehrani s magnezijem mogu smanjiti razinu upalnih biomarkera.

Magnezij je mineralna tvar koja sudjeluje u preko 300 biokemijskih reakcija u tijelu. Zaslužan je za pravilno funkcioniranje mišićnog i živčanog sustava, održavanje imunosnog sustava i pravilnu pregradnju kostiju. Prednosti magnezija ogledaju se također u kontroli šećera u krvi, kao i krvnog tlaka. Budući da magnezij pokazuje blagotvorne učinke kod upalnih stanja znanstvenici su odlučili provjeriti koliko je taj utjecaj uistinu snažan.

U meta analizi koja je obuhvatila 11 randomiziranih kontroliranih istraživanja znanstvenici su promatrali odnos koncentracije C reaktivnog proteina (CRP) koji je biomarker za upalna stanja i dodatka prehrani s magnezijem. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su u početku istraživanja imali povišenu koncentraciju CRP-a došlo do značajnog smanjenja ukoliko su dobivali dodatak prehrani s magnezijem. Dodatno, dodatak prehrani s magnezijem nije značajno utjecao na koncentraciju CRP-a kod osoba koje nisu imale upalno stanje na početku istraživanja.

Zaključno, dodatak prehrani s magnezijem utječe na smanjenje razine upalnog C reaktivnog proteina kod pojedinaca s već prisutnim upalnim stanjem. Stoga se naglašava kako bi dodatak prehrani s magnezijem mogao imati blagotvoran učinak u liječenju manje ozbiljnih kroničnih sistemskih upala.

Izvor: Current Pharmaceutical Design

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: CRP, dodaci prehrani, magnezij,

Komentari