Tena Škunca

Datum objave: 23. 01. 2019.

Svakodnevna upotreba keliranog oblika magnezija - magnezij bisglicinata kao dodatka prehrani može smanjiti učestalost i intenzitet grčeva u nogama kod trudnica, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Maternal & Child Nutrition.

U randomiziranoj, dvostruko slijepoj studiji kontroliranoj placebom sudjelovalo je 80 zdravih trudnica, između 14. i 34. tjedna gestacije, koje su grčeve u nogama osjećale barem dva puta tjedno.

Ispitanice su nasumično podijeljene u dvije skupine: placebo skupinu te skupinu koja je tijekom četiri tjedna uzimala magnezij bisglicinat u dozi od 300 mg.

Rezultati su pokazali kako je 86% ispitanica u skupini koja je uzimala magnezij bisglicinat osjetilo smanjenje učestalosti grčeva u nogama za 50%, u usporedbi s 60% ispitanica iz placebo skupine. Osim toga, smanjenje intenziteta grčeva u nogama osjetilo je 69,8% trudnica iz magnezij skupine, u odnosu na 48,8% trudnica koje su dobivale placebo.

Znanstvenici zaključuju kako uzimanje magnezij bisglicinata kao dodatka prehrani može biti učinkovita pomoć trudnicama za smanjenje učestalosti i intenziteta grčeva u nogama.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: grčevi, magnezij, trudnoća,

Komentari