Maja Biličić

Datum objave: 03. 04. 2019.

Prirodni biljni spojevi lutein i zeaksantin tijekom trudnoće imaju veće koncentracije u posteljici i krvi iz pupkovine od drugih spojeva iz skupine karotenoida, pokazala su nova istraživanja.

Analizirani su uzorci posteljice, majčinog seruma i krvi iz pupkovine 82 majke i njihovih novorođenčadi. Majke su ispunile upitnik o učestalosti konzumacije hrane te su dale demografske podatke i podatke o ishodu poroda.

Rezultati su pokazali da je vrijednost luteina i zeaksantina (L + Z) u posteljici 0,105 µg/g te da su spomenute vrijednosti u značajnoj korelaciji s vrijednostima u majčinom serumu i krvi iz pupkovine.

S druge strane, nije uočena korelacija između vrijednosti u krvi iz posteljice i pupkovine te konzumirane hrane.

U usporedbi s drugim karotenoidima (α-karoten, β-karoten, likopen i β-kriptoksantin), lutein i zeaksantin su bili najviše koncentrirani karotenoidi u posteljici (49%) i krvi iz pupkovine (37%). Međutim, nisu bili najviše koncentrirani u majčinom serumu ili najviše uneseni putem prehrane – u tom su slučaju najrašireniji bili likopen (50%), odnosno β-karoten (37%).

Znanstvenici smatraju da se lutein i zeaksantin u posteljici mogu naći u visokim koncentracijama zbog svojih strukturnih svojstava i načina na koji se postavljaju na staničnu membranu. Međutim, možda je riječ i o selektivnoj apsorpciji posteljice jer ovi karotenoidi popravljaju njenu funkciju.

Loša funkcija posteljice može dovesti do brojnih poremećaja od kojih se ističu procesi prijenosa hranjivih tvari i razmjene kisika. Kasnije posljedice na potomka u tom slučaju uključuju veći rizik od sporijeg razvoja ili autizma, ali i razvoj kroničnih bolesti poput povišenog krvnog tlaka, bolesti koronarnih arterija ili dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici smatraju da je unos luteina i zeaksantina mehanizam biološke prilagodbe kojim se može popraviti sastav posteljice, a time spriječiti ili smanjiti štetni ishodi za novorođenčad.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari