Maja Biličić

Datum objave: 14. 08. 2018.

Nutricionistička konferencija nedavno održana u Bostonu znanstvenike je nagnala da se bave pitanjem smanjenja rizika od demencije u starosti promjenom prehrambenih navika.

Na tu je odluku ponajviše utjecala činjenica da je pozornost uglavnom usmjerena na čimbenike rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Znanstvenici su se na konferenciji usredotočili na biljni pigment lutein koji se može pronaći u krvnim žilama i mozgu – jedini pigment porodice karotenoida pronađen na tom mjestu. Važnost luteina dokazana je prošlogodišnjim istraživanjem u kojem je potvrđeno da avokado zahvaljujući sadržaju luteina poboljšava zdravlje oka te pomaže kod pažnje i pamćenja.

U istraživanju je izmjerena koncentracija luteina u mozgu nesretno poginule djece te je utvrđeno da je povezana s razinama neurotransmitera, antioksidansa i metabolita potrebnih za metabolizam masti i energije. Sve navedene razine vrlo su bitne u ranom razvoju mozga djece, što upućuje na važnu ulogu karotenoida u zdravlju mozga. Osim luteina, otkriveno je da jednaki učinak na mozak ima i kurkumin. 

Poznato je da nedostatak esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala može dovesti do pojedinih bolesti ili čak smrti, no lutein i kurkumin se nažalost ne smatraju esencijalnim jer nije potvrđeno da njihov nedostatak može dovesti do jednakih posljedica. Međutim, znanstvenici za optimalno zdravlje mozga u starosti preporučuju veći unos luteina i kurkumina.

Izvor: Nutrition 2018 (American Society of Nutrition)
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari