Antonia Vlašić

Datum objave: 20. 10. 2021.

Niskokalorična dijeta u kombinaciji s luteinom u obliku dodatka prehrani može utjecati na povećani gubitak masnog tkiva, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Lutein spada u skupinu karotenoida, a njegov najbolji izvor je tamnozeleno lisnato povrće kao što su špinat i kelj. Prethodne studije su potvrdile pozitivan učinak luteina na zdravlje očiju i mozga te posebice na smanjenje rizika od makularne degeneracije uzrokovane starenjem. Ova studija prva otkriva kako uzimanje luteina u obliku dodatka prehrani za vrijeme provođenja niskokalorične dijete kod pretilih starijih osoba može sniziti razinu kolesterola u krvi i pozitivno utjecati na sastav tijela.

U dvostruko slijepu, randomiziranu kontroliranu studiju bilo je uključeno 48 pretilih osoba srednje životne dobi. Ispitanici su tijekom 10 tjedana provodili niskokaloričnu dijetu te su nasumično uzimali 20 mg luteina ili placebo.

Rezultati su pokazali kako je kod obje skupine došlo do smanjenja tjelesne mase i opsega struka, međutim, skupina koja je uzimala lutein u obliku dodatka prehrani je imala manji postotak masnog tkiva u odnosu na placebo.

Istraživanje također pokazuje kako je kod skupine koja je uzimala lutein došlo do očuvanja nemasne (mišićne) tjelesne mase, dok je u placebo skupini nastupilo propadanje mišićne mase. Znanstvenici objašnjavaju kako bi jedan od mogućih mehanizama kojim lutein poboljšava sastav tijela mogla biti interakcija luteina i receptora kao što su receptor retinoične kiseline i receptor X retinoida.

Uz to, uočene su i smanjene razine ukupnog kolesterola i LDL kolesterola kod lutein skupine. Pretpostavke su kako lutein utječe na uklanjanje LDL kolesterola iz plazme i kolesterola iz perifernog tkiva usmjeravajući ga put jetre te na taj način snižava razinu ukupnog kolesterola u plazmi.

Autori studije zaključuju kako uzimanje luteina u obliku dodatka prehrani može pomoći pri gubitku tjelesne mase kod starijih pretilih osoba koje osim što imaju rizik od makularne degeneracije su sklone i sarkopeniji te metaboličkim bolestima. Naglašavaju kako su potrebna daljnja istraživanja na drugim dobnim skupinama da bi se dodatno potvrdili navedeni rezultati.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta, kolesterol, lutein, niskokalorično,

Komentari