Datum objave: 22. 11. 2006.

Talijanski znanstvenici otkrili su da osobe čija je prehrana bogata lukom, češnjakom i drugim povrćem iz iste porodice imaju značajno niži rizik od obolijevanja od raka u usporedbi s onima koji te namirnice zaobilaze u širokom luku.

Znanstvenica Carlotta Galeone, s Instituta za farmakološka istraživanja "Mario Negri" u Milanu, zajedno sa svojim timom objavila je znanstveni rad u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Zdravstvene blagodati ovih namirnica poznate su već stoljećima, međutim tek se manji broj opsežnih znanstvenih studija bavio ovom temom.

U navedenoj studiji, autori su pregledali brojne radove objavljene u Italiji i Švicarskoj kako bi utvrdili vezu između konzumacije luka i češnjaka i karcinoma usne šupljine, larinksa, jednjaka, debelog crijeva, dojke, jajnika i bubrega.

Oboljeli od raka konzumirali su prosječno od 0 do 14 serviranja luka tjedno, a osobe koje nisu oboljele od raka jele su od 0-22 serviranja luka tjedno.

Konzumacija češnjaka također je bila učestalija među zdravim ispitanicima, osim u slučaju karcinoma dojke, jajnika ili prostate, koji su vezani uz hormonske i reproduktivne promjene.

Izvor: Galeone, C. American Journal of Clinical Nutrition, November 2006; vol 84: pp 1027-1032.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, povrće,

Komentari