Komponente iz luka i češnjaka povećavaju bioiskoristivost željeza i cinka, unesenih putem žitarica i leguminoza, kaže novo indijsko istraživanje.
Znastvenici sa Mysore instituta istraživali su učinak luka i češnjaka na apsorpciju i iskoristivost željeza i cinka na modelu probavnog sustava; proučavane doze bile su 0,25-0,5 grama češnjaka i 1,5-3 grama luka na 10 grama žitarica, bilo u sirovom bilo u kuhanom obliku. Aktivni sastojci tog aromatičnog, začinskog povrća zaslužni za navedeni učinak su aminokiseline sa sumpornim ostatkom (poput cisteina), a pokazale su kako njihova prisutnost u probavnom sustavu može povećati apsorpciju željeza za 70%, a cinka za čak 160% !
To otkriće vrlo je zanimljivo i moglo bi naći značajnu nišu primjene, s obzirom na činjenicu da od nedostatka željeza (i posljedične anemije) i cinka pati gotovo trećina svjetskog stanovništva!
Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry