Luk, češnjak i citrusi u borbi protiv karcinoma želuca
Luk, češnjak i citrusi, prema velikoj europskoj studiji, mogu pružiti zaštitu od razvoja raka želuca. S druge strane, ukupni unos voća i povrća nije pokazao slično djelovanje na ovu bolest..
U studiji koja je nastojala utvrditi utjecaj unosa voća i povrća na rizik od razvoja raka želuca i adenokarcinoma jednjaka, sudjelovalo je 10 europskih zemalja, odnosno 521457 osoba prosječne dobi 52 godine. Sudionici studije su uglavnom sami ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o unosu 88 do 266 vrsta namirnica.
Nakon otprilike 6,5 godina praćenja sudionika studije, dijagnosticirano je 400 slučajeva raka želuca te 188 slučajeva raka jednjaka. Iako ukupni unos povrća nije povezan sa smanjenjem rizika od razvoja raka želuca, rezultati su pokazali da povećan unos luka i češnjaka za 10 grama dnevno povezan sa 30% smanjenjem rizika od razvoja raka želuca.Unos citrusa isti rizik je smanjio za 38%.
Izvor: International Journal of Cancer (Vol. 118, pp. 2559-2566).