Low carb

Datum objave: 07. 04. 2004.

Devedesetih su masti bile glavni krivac. Danas su krivi ugljikohidrati. FDA je definirao upotrebu oznake ''low fat" (3 ili manje grama masti po jedinici serviranja).., a zbog rastućeg interesa za definiranje pojmova vezanih uz sadržaj ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima, FDA je dao definiciju za:

  • Ukupne ugljikohidrate: računaju se kao razlika ukupne mase neke hrane i sadržaja proteina, masti, vode i mineralnih tvari.
  • Šećere: suma svih slobodnih mono- i disaharida (npr. glukoza, fruktoza, laktoza i saharoza).
  • Šećerne alkohole: npr. manitol ili ksilitol
  • Nove oznake poput ''net carb'', ''low carb'' ili ''impact carb'' su smislili proizvođači da bi privukli potrošača; FDA nije dao definiciju za ove oznake. Jedino je važno zapamtiti da ''posebni'' proizvodi koji imaju smanjen udjel ugljikohidrata nisu bez energetske vrijednosti!

    Izvor: Journal of The American Dietetic Association

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari