Vitaminoteka

Datum objave: 04. 05. 2016.

U novom istraživanju na miševima primijećeno je da pretilost i nepravilna prehrana majki tijekom trudnoće potencijalno nepovoljno djeluje na plodnost ženske djece.

Istraživanje je bilo provedeno na dvjema skupinama skotnih ženki miševa – jedna skupina je tijekom skotnosti bila hranjena uobičajenom ishranom, dok je druga imala ishranu bogatu mastima i šećerom. Nakon okota, istraživanje je nastavljeno s ženskim potomcima koje su opet bile hranjene ili uravnoteženom ili neuravnoteženom ishranom.

Procjena rezervi jajnih stanica u potomaka pokazala je da su mišice čije su majke bile hranjene neuravnoteženom ishranom, bez obzira na njihovu vlastitu prehranu nakon odbijanja od sisanja, imale znatno manje rezerve jajašaca. Dodatna ispitivanja pokazala su da je zapaženi učinak vjerojatno posljedica poremećenog zaštitnog mehanizma koji jajne stanice štiti od oksidativnih oštećenja.

Budući da niži broj jajašaca utječe na smanjenje broja ovulacija, čini se da prehrana majki tijekom drugog stanja može utjecati na kasniju smanjenu plodnost ženskih potomaka. Ukoliko se ova povezanost potvrdi kod ljudi, buduća istraživanja trebala bi ispitati i kako pomoći ženama koje imaju problema s plodnosti zbog nepovoljnih uvjeta tijekom intrauterinog razvoja.

Izvor: The FASEB Journal

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: plodnost, trudnoća, Trudnoća i dojenje,

Komentari